Personlig Assistans Helsingborg

Med kundernas välbefinnande i fokus

Ska din kund till tandläkaren?

Som personlig assistent så fungerar man på många sätt som ett par extra ben, en extra arm, en extra hjärna som kan påminna kunden om viktiga saker som ska utföras. Det handlar om att vara behjälplig och att vara det utan att vara i vägen eller till besvär. En kund ska kunna leva sitt liv - med sina förutsättningar - som kunden vill - och du som personlig assistent ska hjälpa i detta.

Det innebär att kunden har samma rättigheter som du och det kan handla om allt från att gå till arbetet, gå på stan för att fika, umgås med sina vänner eller att gå till en tandläkare eller till sjukhuset. Det senare - vårdfrågor - kan vara speciellt för dig som personlig assistent: plötsligt så är ditt yrke i kollision med en annan yrkeskunskap i form av exempelvis en tandläkare.

Hur ska man agera i ett sådant läge - ska man ta ett steg framåt eller bakåt? Hur förklarar man problem utan att stampa på kundens integritet? Vi kan ge ett scenario där du är assistent till en kund som besöker en tandläkare i Sundbyberg.

Kunden säger att han borstar tänderna dagligen

Den tandläkare ni besöker i Sundbyberg börjar med att ställa frågor om tandskötsel. Hur ofta borstar kunden tänderna, vad äter han/hon för mat och så vidare. Det som förbryllar dig är att kunden svarar helt stick i stäv med verkligheten. Plötsligt så säger han sig borsta tänderna dagligen och då han dessutom säger sig äta nyttigt hela tiden så blir du än mer förvirrad. A) din kund vägrar tandborstning och B) han äter extremt onyttiga saker. Frågan är - griper du in eller står du bredvid?

Inte helt lätt. Om denne tandläkare i Sundbyberg genomför en undersökning och ser att det finns omfattande kariesangrepp så kommer han indirekt att hålla sig - och övrig personal - som ansvariga och säga att ni inte sköter era jobb. Du får alltså bära hundhuvudet för att din kund ljugit.

Tala med er tandläkare i enrum

Vårt råd: ta tandläkaren åt sidan och förklara hur situationen egentligen ser ut. Tandläkaren kan utifrån dessa fakta ta nya infallsvinklar i beaktning. Kanske beror oviljan att borsta tänderna på smärta, att han kanske behöver mer hjälp - kanske en eltandborste? - och att fler besök hos tandhygienister behöver bokas in i framtiden.

Det är en känslig fråga, men den behöver inte innebära att du känner att du gör ett dåligt jobb i kundens hem - och den behöver heller inte innebära att du börjar försvara dig och tala över kundens huvud. Ta det lite lugnt och samtala med tandläkaren i enrum.

Ännu bättre är att ringa till mottagningen i Sundbyberg innan och förklara situationen. Säg att kunden har problem med att sköta sina tänder, och säg att han förmodligen kommer att frisera sanningen i syfte att framstå i bättre dager (vem gör inte det?). Det gör att tandläkaren är förberedd och kan hitta lämpliga förebyggande åtgärder.

Läs mer om tandvård påhttp://www.tandläkaresundbyberg.com.

11 Sep 2018