Personlig Assistans Helsingborg

Med kundernas välbefinnande i fokus

Släpp oron med hjälp av hemtjänsten

Åh nej! Tänk om mamma ramlat igen! Du som har föräldrar i pensionsåldern som börjat bli skröpliga känner nog igen den där obehagliga gnagande oron när telefonen ringer och du ser mammas eller pappas nummer på mobilens display. Vad har nu hänt?

Då är det hög tid för både dig och din förälder, särskilt om hon eller han lever ensam, att börja fundera på vilken hemtjänst ni behöver ta hjälp av för att klara vardagen. Det handlar inte bara krasst om att din mamma eller pappa ska bli mätt, få en kopp kaffe och rena lakan. Det handlar också om dig!

Att ständigt gå och oroa sig för en närstående i vardagen, suger otrolig mycket energi. Vi vill ju alla känna oss säkra och veta att de som står oss nära mår bra. När de mår bra - mår vi bra och kan slappna av.

Förutom kommunal hemtjänst har många kommuner i dag kontrakt med vård- och omsorgsföretag som kan erbjuda sina tjänster i hemmet. Det är ju faktiskt det som hemtjänst betyder. Att omsorgspersonalen kommer hem till den som behöver och gör det som behöver göras på plats.

Samma regler gäller

Vad är det då för skillnad mellan kommunal hemtjänst jämfört med hjälpen från ett hemtjänstföretag? Du som tar dig tid att jämföra kommer säkert att se att både kommunen och de fria företagen lovar säkerhet och god omvårdnad. Det är samma lagar och regler som gäller för båda. I regel är det kommunen själv som lagt ut sin egen, eller delar av sin egen, hemtjänst på entreprenad.

Det är viktigt att personalen inom hemtjänsten har rätt utbildning och erfarenhet för att kunna sköta sitt jobb och ta hand om din gamla mamma eller pappa. Om din kommun har egen hemtjänst är det kommunens ansvar att se till att nivån på personalens utbildning är tillräckligt hög. Det samma gäller om kommunen lägger ut sin hemtjänst på entreprenad. Kommunen ska alltså ställa samma utbildningskrav på det fria företagets anställda som på sin egen personal inom hemtjänsten.

Många kommuner har i dag en lista på olika hemtjänstföretag som de själva anlitar för att klara av omsorgen. Du kan då jämföra och välja vilket företag som du tycker känns bäst. Men som grundregel kan du tänka att din förälder och du ska kunna förvänta dig lika bra hjälp oavsett om ni väljer kommunal hemtjänst eller ett hemtjänstföretag.

4 Nov 2016