Personlig Assistans Helsingborg

Med kundernas välbefinnande i fokus

Tandimplantat - om din kund tappat en eller flera tänder

Det är inte ovanligt bland människor med funktionshinder att tandhygienen sköts dåligt. Det är ju vi som personliga assistenter som är ansvariga för all typ av omvårdnad, men mycket kan som bekant gå fel när det kommer till att sköta dagliga rutiner. Det kan vara en sommar med många och olämpliga vikarier, det kan vara stressad personal som inte hinner med eller inte orkar på grund av många övertidstimmar, och de kan också vara kunden själv som motsätter sig tandborstning och tandrengöring.

Svårt att rengöra tänderna på någon annan

Sedan är det också så att det är svårt att komma åt att rengöra någon annans tänder, särskilt om personen har svårt att sitta still, har spasmer eller liknande. I dessa fall är det oerhört viktigt att man besöker en tandhygienist ofta så att tänderna kan rengöras ordentligt, under narkos om det skulle bli nödvändigt. Som funktionshindrad har man ju tillgång till det speciella tandvårdsstödet, så se till att din kund verkligen utnyttjar rätten att gå till tandläkaren ofta.

Olika metoder att ersätta tänder

Det är tyvärr inte ovanligt att människor med funktionshinder tappar en eller flera tänder under sin livstid. Då är tandimplantat en bra lösning, eftersom de till skillnad från uttagbara proteser sitter säkert i munnen och inte riskerar att lossna och i värsta fall sväljas. Dock gör ju uttagbara proteser att det är lättare att rengöra dem, något som kanske är positivt i just din kunds fall. Tandimplantat ställer nämligen precis lika stora krav på munhygienen som riktiga tänder, så om detta är ett problem kanske implantat inte är den bästa vägen. Här är det alltid bäst att rådgöra med en tandspecialist som kan mycket om tandimplantat och dess för-  och nackdelar.

Tandimplantat ofta bäst

I många fall är tandimplantat dock en bra lösning för en funktionshindrad person. Ingreppet kan göras under bedövning eller narkos, man känner ingen smärta utöver att man är lite öm i käkbenet de närmaste dagarna efter ingreppet. Ett implantat sitter säkert i käkbenet och tanden ser ut och känns precis som en vanlig tand. För en person som förlorat många tänder kan det bli ett riktigt lyft att se fin ut i munnen igen, och att kunna tugga mat ordentligt.

Besök en specialtandläkare

Vill du ta reda på om tandimplantat är något för din kund ska du besöka en tandvårdsmottagning där det finns specialtandläkare med kunskaper inom tandimplantat. I Stockholm finns de flesta sådana mottagningar, men även i Helsingborg finns det mottagningar som är duktiga på tandimplantat. Tänk på att det är du som får föra din kunds talan, så se till att du verkligen ger en fullständig bild av kundens omsorgsbehov och förutsättningarna att hålla implantaten rena och fria från bakterier. Ger du tandläkaren felaktiga premisser att utgå ifrån kan implantatet bli misslyckat och riskera att lossna. Som vanligt är det ett stort ansvar du har som personlig assistent, men det ingår i jobbet.

Mer info: https://www.tandimplantatstockholm.nu.

29 Oct 2018