Personlig Assistans Helsingborg

Med kundernas välbefinnande i fokus

Vad är ett äldreboende?

När man blir gammal kan det vara så att man behöver lite hjälp i sin vardag, för att klara av att bo kvar hemma. Många vill fortsätta bo hemma och slippa tanken på att flytta in på ett boende.

Som en del av livet så blir vi alla gamla och någon gång kan det hända att vi till och med behöver hjälp eller någon form av assistans i vårt hem. Det är för att vi ska kunna klara av vår vardag och fortfarande kunna bo kvar hemma och på så vis slippa flytta iväg och bo på ett äldreboende. Ett äldreboende är ett boende där det bor flera människor tillsammans, men alla har sina egna rum eller lägenheter kan man kalla det. Det finns personal där som hjälper de boende med vad de än behöver hjälp med. Det finns förutom lägenheter till varje boende även gemensamma utrymmen där alla kan umgås, se på tv eller spela spel till exempel.

Lika men olika

På ett äldreboende finns också ett kök och en matsal där de boende kan komma ut och få lagad frukost, lunch, middag och fika varje dag. Men det finns möjligheter till kyl i de olika lägenheterna där de boende bor och om de hellre vill äta inne hos sig så får de göra det om de vill. När det kommer till hemtjänst så är det både likt och olikt från just äldreboende. På ett äldreboende finns det personal men ett rullande schema, alltså, hela tiden är någon på plats, medan det inom hemtjänsten kommer hem personal till en i ens eget hem på avtalad tid. De kan komma flera gånger om dagen och hjälpa till med dagens olika mål, hygien, påklädning och städning för att ge några exempel.

Trygg omsorg

Båda områden ger lika mycket omsorg och erbjuder den slags trygghet för de äldre som de själva önskar. För de som väljer att bruka hemtjänsten istället för att flytta in på ett äldreboende, så beror det ofta på att de klarar sig lite bättre själva än de som behöver hjälp dygnet runt på ett boende. Många vill klara sig själva hemma så länge som det bara är möjligt, och har man det valet så skulle nog vi alla välja det eller hur? Alla förtjänar en trygg vård och att äga rätten över sitt eget liv, självbestämmande är väldigt viktigt att tänka på och inte bestämma över huvudet på någon annan.

17 Feb 2020